2009. október 30., péntek

Egy picit más, mint Szabó Lőrinc...


Részegedjetek!


Állandóan részegnek kell lenni, ez a lényeg, az egyetlen kérdés. Hogy ne érezzétek az idő rettentő súlyát, mely vállatokat töri és a föld felé görnyeszt, részegednetek kell szüntelen.
Hogy mivel? Borral, költészettel vagy erénnyel, ahogy tetszik, de részegedjetek!
És ha néha, egy palota lépcsőin, egy árok zöld füvén, szobátok komor magányában, amikor a részegség már megcsappant vagy eltűnt, felébredtek, kérdezzétek a szelet, a hullámot, a csillagot, a madarat, az órát, mindent, ami menekül, mindent, ami nyög, mindent, ami énekel, mindent, ami beszél, kérdezzétek meg mennyi az idő? És a szél, a hullám, a csillag, a madár, az óra azt fogják válaszolni, hogy itt az ideje a részegedésnek. Hogy ne legyetek az idő meggyötört rabszolgái, részegedjetek, részegedjetek szüntelen bortól, költészettől vagy erénytől, ahogy tetszik.

1 megjegyzés:

Ciprian Aiurea írta...

Figure-toi, mon cher frère, que je donne le cours de Littérature du XIXe s. et que ça me réchauffe le coeur que de tomber et retomber sur ce texte essentiel et sur d'autres ! Crois-tu que Rimbaud aie écrit son Bateau ivre "sous l'influence" (bénéfique) de cette injonction baudelairienne?
Allez, à toute allure, l'ami... j'espère te revoir bientôt pour suivre les conseils du poète.